HYVÄNPUOLEISET TYYPIT

Jos ne voi löytää hevosen rakenteesta, miksei hevostaloudenkin? Tämä blogi on projektini kohti hyvänpuoleista kehittymistä niin hevosalan yrittäjänä kuin ihmisenäkin. Olkoon kanssani lean, universumi ja läjäpäin hyvänpuoleisia tyyppejä. Mukana?

Kyllä. Minä olen keksinyt sen. Omalta osaltani. Toistaiseksi. Ja kunnes toisin todistetaan. Se tapahtui, kun vuoden 2006 jkr. tietämillä makasin saunasta tultuani sohvalla piikkimaton päällä. Ne oli silloin muotia, ne sellaiset piikkimatot, missä oli petauspatjan näköisessä härpäkkeessä valkoisia muovisia mukamas-piikkejä. Tuli vahva tunne, että elämän tarkoitus on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Myöhemmin hioin lauserakennetta niin, että sanasta hyvinvointi voidaan jättää se hyvin-osa sulkuihin, koska toisinaan kyse on vain voinnista, jossa ei välttämättä ole mitään hyvää. Tarkensin myös sanomaani lisäämällä perään seuraavan toteamuksen: Jos et itse voi hyvin tai edes jotenkin, ei sinusta ole mitään hyötyä/apua kenellekään muulle. Olemme täällä joka tapauksessa toisiamme varten, sitä ei liene kenenkään kiistäminen yhteiskunnassa elämisen pitkässä juoksussa. 

Hyvinvoiva hevostalousyrittäjä 

Tiedän, että em. väliotsikko voi herättää erinäisiä tunnereaktioita, tahattomia äännähdyksiä ja ruumiinliikkeitä. Nämä eivät kuitenkaan välttämättä liity tourette-diagnosoinnin tarpeeseen, vaan kokemukseen eletystä elämästä. Toisaalta voisin kysyä, mitä yhteistä on Muumimammalla, Potterin Harryllä ja Hyvinvoivalla Hevostalousyrittäjällä? Onko kukaan oikeasti nähnyt mitään edellisistä hahmoista? Luulisin kuitenkin, että Muumimammaksi pystyy pukeutumaan esim. Suomen Naantalissa, jos saa tehtyä diilin henkilökunnan kanssa. Ja pystyttekö todistamaan, ettei Potterin Harry olisi sittenkin läsnä, hänellä saattaa vaan olla näkymättömyysviitta päällä. Viitaten edelliseen päätelmään, minulla on lupa uskoa, että myös Hyvinvoiva Hevostalousyrittäjä on olemassa.   

Hiihdin kouluun kesät talvet 

Onhan tästä ollut puhetta. En tuomitse, edes itseäni, totean vaan. Tällä alalla on erittäin helppoa maksimoida kurjuus, ja jopa nauttia siitä. Ja ihannoida sitä, miten joku jaksaa painaa aamuviidestä iltayhteentoista, liikuttaa 6 hevosta, valmentaa 66 asiakasta ja heitellä latoon 666 heinäpaalia. Päälle 6 minuutin yöunet ja vetoauton vieminen jakohihnan vaihtoon. Toistetaan 7 kertaa viikossa, kunnes auto pitääkin viedä moottoriremonttiin, kun se jakohihnanvaihto ei riittänytkään. Tunnustan lievän kärjistyksen, mutta totta toinen puoli. Tätäkö me halutaan? Onko idolimme edelleen hän, joka hiihtää kouluun kesät talvet? (No joo, on se kova, myönnetään.) Ja mikäs siinä, jos tykkää hiihdosta ja koulunkäynnistä niin paljon, että siitä saa iloa ja valoa päivästä ja vuodenajasta riippumatta. Toisaalta, jos meinaa tykätä siitä vielä kymmenien vuosien päästäkin, olisiko syytä jättää se hiihto talvilajiksi ja kesä vapaaksi koulunkäynnistä? 

Maslowista menestykseen 

Onko hyvinvoiva myös onnellinen ja menestynyt? Onko onnellinen myös menestynyt ja hyvinvoiva? Henkilökohtaisesti vastaisin, että tiiäppä näistä. Sen yhden Maslowin kaverin systeemit ymmärrän jollain tasolla. Jos on pyssy ohimolla ja kaupan päälle suolenseinämää repivä nälkä, ei välttämättä tule samaan aikaan mietittyä nimeä tulevalle omakasvattivarsalle, sille vuoden 2032 olympia/kuninkuusravivoittajalle (yliviivaa tarpeeton). Kun nämä ensin mainitut ja pari muutakin tarvehierarkiassa matalammalle arvostettua osa-aluetta on tyydytetty/eliminoitu, ollaankin jo hankalammin ymmärrettävien asioiden äärellä. Hevostalousyrittäjyydessä tosin on monesti se simppeli puoli, että eletään ihan näiden alemman tason perustarpeiden, kuten nälän ja vilun, kanssa. Ei tarvitse suotta monimutkaisemmilla asioilla päätään vaivata. 

Jos nyt kuitenkin voidaan olettaa, että nyky-yhteiskunnassa yrittäminen ja eläminen vaatii ymmärrystä myös korkeamman hierarkiatason tarpeiden tyydyttämisestä, voidaan seuraavaksi leikkiä vaikkapa menestyksen seitsemällä osatekijällä. Kansalainen nimeltä Brian Tracy on kirjassaan Menestys ja onnellinen elämä nimennyt nämä seuraavasti: 1. Mielenrauha, 2. Terveys ja tarmokkuus, 3. Ystävyys- ja rakkaussuhteet, 4. Taloudellinen vapaus, 5. Arvokkaat tavoitteet ja ihanteet, 6. Itsetuntemus ja 7. Itsensä toteuttaminen. Sen verran tiukkaa settiä tarjoilee setä-Brian, että menee allekirjoittaneella useampikin turvelannan kyllästämä sormi suuhun. Vaikeuttaa artikulointia. Mutta edelleen, totta ainakin se toinen puoli.  

Mitäs sulle sais olla? 

Tässä on nyt se dilemma, että ensin pitäisi tietää, mitä aikoo tilata. Eli mitkä ovat ne asiat, jotka tuovat juuri itsellesi ja omalle yrityksellesi sitä hyvinvointia. Ja sitä paitsi sekä universumin vetovoiman laki että McCoyn Andy ohjeistaa, että “Sun täytyy varoo mitä  haluut, koska  voit saada sen.“ Tämän allekirjoitan täysin, ja tunnustan, etten ole aina osannut tehdä oikeanlaisia tilauksia. Jotain olen silti oppinut. Ja uskon oppivani jatkossakin, vaikka vanha koira olenkin.  

Jotta tämä nyt ei menisi ihan sieluttomaksi spekuloinniksi, julistan tämänhetkisen elämäni osalta seuraavaa:  

Tilaukset, joita en halua enää tehdä: Valittamisen kulttuuri. Annoskateus. Muutaman tuhannen euron kutterinpurukuorma sen takia, että yksi yksityishevonen EHKÄ haluaa käyttää purukuivitusta.   

Jatkoon pääsevät tilaukset: Tavoitteiden asettaminen, seuranta ja päivitys. Usko omaan systeemiin ja valittuihin työkaluihin (itsellä mm. Lean). Tulonhankinnan hajauttaminen (päätyö, sivutoiminen rasvadiilaus, sijoitusasunto, rahastosäästäminen). Hyvänpuoleisten tyyppien kanssa leikkiminen (niitä on yllättävän paljon ja yllättävistä suunnissa). Ja hirveästi tekisi mieli myös omaan pihaan sellaista maakellaria, missä kasvaa katolla kaikenlaisia kukkasia (en käsitä miksi, mutta tulisin siitä iloiseksi, luulisin ainakin). Ja se mielenrauha. Löytyisiköhän nettikirppikseltä. Aavee ja yyvee. Ei haittaa, vaikka olisi säilytetty ulkona ja sisältäisi koirankarvoja.     

Kuva pöllitty rehellisellä pelillä ystävältä ja yrittäjäkollegalta, joka työssään pyörittää konepajaa ja harrastuksenaan voi hyvin mm. kameran takana. Ainakin allekirjoittanut voi hyvin tuotoksia katsellessaan…

2 thoughts on “ELÄMÄN TARKOITUS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.