HYVÄNPUOLEISET TYYPIT

Jos ne voi löytää hevosen rakenteesta, miksei hevostaloudenkin? Tämä blogi on projektini kohti hyvänpuoleista kehittymistä niin hevosalan yrittäjänä kuin ihmisenäkin. Olkoon kanssani lean, universumi ja läjäpäin hyvänpuoleisia tyyppejä. Mukana?

Sisäistin hänen nimensä vasta joulun alla 2021, kun väsäsimme kasaan Lean hevosyrittäjille -webinaarin materiaaleja. Sain kunnian työskennellä aivan ihanan ja tosi viisaan Lean-opettajan, Niina Suurosen kanssa. Alkupalaverissa Niina kysyi minulta, voisinko kertoa Poka Yokesta, kun meillä on tallilla sen käytöstä paljon esimerkkejä. Reippaana vastasin, että toki kerron, mutta voisitko ensin kertoa minulle, kuka tai mikä tämä Poka Yoke mahtaa edes olla…  Sekä Niinan että googgelin avustuksella älysin, että tämä sankarihan on toiminut tallillamme jo tovin jos toisenkin. Itse olin vain kutsunut häntä termillä “eliminoi virheen tekemisen mahdollisuudet”.

Poka Yoken virallisempi määritelmä

Poka yoke -järjestelmän/mallin luojaksi on nimetty Toyotan tehtaalla työskennellyt Shigeo Shingon. Wikipedia kääntää tämän ihastuttavan japaninkielisen termin suomeksi “kömmähdyssuojaksi”. Oikeasti kyseessä on aavistuksen monimutkaisempi laadunvalvontajärjestelmä, jota en todellakaan kykene tämän syvällisemmin avaamaan. Monet lean-kouluttajat kuitenkin käyttävät esimerkkinä poka yokesta kännykän muistikorttia. Se on tavallaan melkoisen hankala survoa väärinpäin siihen koneeseen. Olen kokeillut. Ei mene sisälle väärinpäin. Odotan vimmatusti poka yoketettuja pankkikortteja ja S-etukortteja ja plussakortteja…

Poka yoke meillä

Piti ihan tosissaan käydä miettimään, mihin kaikkeen olinkaan käyttänyt tätä nerokasta työkalua. Ensimmäisenä tuli mieleen karsinoiden “letkunarut” ja seuraavaksi hetkellisesti toimimaton yhden Heinättimen alaluukku ja tuunatut satulat.  Saanen selittää tarkemmin:

Opetushevosten karsinoiden letkunaruista olen muistaakseni kertonut aiemminkin. Idea niissä on varsin simppeli: karsinan sisäkaltereissa on sopivan mittaiseksi säädetyt kiinteät muoviletkulla päällystetyt narut, joihin hevonen kiinnitetään kuntoon laiton aikana. Naru on karsinassa aina, sitä ei tarvitse hakea erikseen (ja kiinnittää ties minkä pituiseksi ja ties mihin liukuoveen). Niissä on päällä letku ja päässä panic-lukot, joihin ainakaan toistaiseksi yksikään hevonen ei ole itseään hirttänyt tai lukkopäällä huuleensa lävistystä tehnyt. On toki mahdollista kiinnittää nämäkin riimussa väärään lenkuraan, mutta väitän, että virheen teon mahdollisuus ja mahdollisen virheen seuraukset eivät ole puoliakaan siitä, mitä ne olisivat silloin, kun hevonen pitää itse sitoa kiinni valitsemaansa paikkaan valitsemallaan välineellä.

Heinättimet ovat ihanat. Meidän käytössä ne ovat toimineet mainiosti, mitä nyt yhden Heinättimen alaluukku ei halunnut aueta. Tähän toki saatiin valmistajalta ammattiapua, mutta varaosaa odotellessa käskytin Maken ruuvaamaan alaluukku kiinni seinään. Jos alaluukun olisi laittanut kiinni, olisivat yläluukkujenkin heinät jääneet saamatta. Siksi alaluukku piti muistaa jättää auki. Mutta jos oli sitä ennen rutiinisti sulkenut kymmenestä muusta Heinättimestä kaikki luukut, saattoi vahingossa sulkea myös tämän yhden osittain liikuntarajoitteisen mallin alaluukun. Onnistuu se toki nytkin, mutta sitä ennen on haettava akkuporakone, jotta luukun saa irti seinästä. Tämän vuoksi kukaan ei lähtenyt edes yrittämään toimenpidettä, tai jos yritti, huomasi, että tässä on nyt varmaan joku juttu, ettei tätä kuulukaan sulkea.

Tuunattujen satuloiden tarina oli minullekin opettavainen. Satulasepän kanssa niitä väsättiin, ja tultiin parin yksilön suhteen sellaiseen lopputulokseen, että parantaisi istuvuutta, jos niiden osalta käyttäisi vain kahta etummaista vastinhihnaa. Heti keksin nerokkaan idean, että viritän niihin turhiin hihnoihin sellaiset avaimenperäjudanssit, mihin kirjoitan, että älä käytä tätä vastinta. Hankala on siitä avaimenperän yli vetää sitä solkea kiinni, eikä ne siellä siipien välissä juurikaan häiritse. Aloin väsäämään näitä, kunnes tajusin, että meillähän on Batesin satulat. Hittolainen. Otin sen turhan vastinhihnan irti ja sillä selvä. Siinäpähän yrittävät vääriin hihnoihin satulavyötä kiinnittää, joutuvat ensin etsimään uuden vastinhihnankin…

Kaverien Poka Yoket

Olen törmännyt poka yoke -virityksiin myös kavereideni/asiakkaideni talleilla. Ideat niiden toteutukseen ovat tulleet yleisimmin siitä, että joku aina on tehnyt jonkun homman väärin ja sen jonkun tekemiset on haluttu tehdä hankaliksi. Esimerkkinä sähkölankatarhojen portit. Nehän voi kivasti viskoa maahan tai liittää plussat ja miinukset yhteen ja mitä näitä nyt onkaan. Ravimieskaverini on ratkaissut asian niin, että portissa kiertää sähkö vain silloin, kun portti on kiinni. Senkun viskovat sitten langat maahan, kun portin avaavat. Ratsastuskouluyrittäjäkollegalla taas asia on ratkaistu värikoodein; punaiset kahvat kiinnitetään vain punaisella eristysteipillä varustettuihin vastakappaleisiin ja mustat kahvat mustilla teipeillä merkattuihin. Toki tässä pitää erottaa kaksi väriä toisistaan ja vielä ymmärtää sekin, että punainen kuuluu punaiseen ja musta mustaan. Mutta yhtä kaikki, helpotusta on elämiin saatu näillä toimenpiteillä.

Poka Yokejen loputtomat käyttökohteet

Kun keksin alkaa päteä tällä edellä mainitulla vierasperäisellä termillä, olen suorastaan fanaattisesti yrittänyt keksiä kohteita, joissa voisin vielä Poka Yokettaa. Niitä on varmasti loputtomasti. Olen keksinyt melkoisen monta kohdetta, johon kiinnittäisin esim. rehukauhan paalinarulla kiinni, jotta sen pihistäminen tarvittavasta kohteesta olisi ainakin haastavampaa jos ei nyt aivan mahdotonta kuitenkaan. Ja kun tämän Poka Yoken pitää mielessään, keksii lähes päivittäin mitä moninaisempia “ansoja” eliminoidakseen omat/kanssaihmisten virheelliset toimintamallit. Tämän saarnan päätteeksi toivoisin kommenttia Sinultakin; Oletko Poka Yokettanut? Missä ja miten? Keksitkö kohteita Poka Yoketukselle? Voisitko kenties jakaa vastauksesi kanssamme?

Iloa, valoa ja eliminointia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.